De term biologisch wordt tegenwoordig in overvloed gebruikt. Maar wat is biologisch nou eigenlijk? Simpel gezegd staat het keurmerk ‘biologisch’ voor het feit dat onder andere de groenten en fruit die dit keurmerk dragen geen chemische bestrijdingsmiddelen bevatten. Tegenover het feit dat er geen landbouwgif op jouw groenten en fruit wordt gebruikt, staat ook een hogere prijs. Daarnaast bestaat de term ‘duurzaam’ eten en drinken. Maar wat is het verschil?
Steeds vaker komt het voor dat er in grote getale bestrijdingsmiddelen worden gevonden op verschillende groente- en fruitsoorten die in de supermarkt te koop zijn. In het Pesticide Action Netwerk (PAN) Nederland kwam naar voren dat op aardbeien uit de Nederlandse supermarkten tot wel dertien verschillende middelen zijn gevonden. Dit gaat per bakje om twee tot vier verschillende bestrijdingsmiddelen. Het gaat in dit geval veelal over schimmelbestrijders. Ondanks deze hoeveelheid valt het binnen de norm van de regelgeving omtrent bestrijdingsmiddelen. Er zijn geen aantoonbare gevaren. Los van de gezondheid, heeft het wel grote gevolgen voor het milieu.
Gelukkig kan het ook helemaal zonder bestrijdingsmiddelen. Wanneer dit het geval is wordt er ‘biologisch geteeld’. Voor bedrijven kost een omschakeling naar biologisch verbouwen ontzettend veel geld. Pas na 3 jaar zijn de bestrijdingsmiddelen die eerder werden gebruikt uit de grond verdwenen. Een nadeel van biologisch te werk gaan is de grote kans op misoogst. Fruitsoorten als aardbeien, bessen en kersen zijn enorm kwetsbaar. De overstap is voor de consument logischer dan voor de teler.
Vind u het lastig om altijd biologisch te kopen? Kies er dan voor om zoveel mogelijk duurzaam te eten en te drinken. Waar het bij biologisch gaat om een keurmerk, is duurzaam leven voor iedereen vrij makkelijk toe te passen. Duurzaam eten en drinken heeft een andere invalshoek dan biologisch eten en drinken. Onder duurzaam valt bijvoorbeeld het voorkomen van voedselverspilling, minder vlees eten en kiezen voor seizoensgebonden producten.
Bij Dr. Blend staat duurzaamheid voorop. Onze flesjes, te herkennen aan de witte dop, zijn gemaakt van gerecycled materiaal biobased plastic (biologisch afbreekbaar) en pet plastic. Dit laatste kan tot wel vijf keer worden hergebruikt. Daarnaast zit er statiegeld op de 400ml sappen. De dozen waarin de Dr. Blend juices worden geleverd zijn gemaakt uit gerecycled karton. Dr. Blend is eerlijk naar de consument over het productieproces. De overgebleven pulp van de door ons gebruikte groenten en fruit wordt duurzaam hergebruikt. Denk aan compost, het gebruik in andere producten of als donatie aan boerderijen. Wilt u duurzaam genieten van overheerlijke en gezonde sappen? Bekijk dan drblend.com. De Dr. Blend HPP cold pressed juices zijn echte smaaksensaties.