Vitamine B12, we horen er tegenwoordig steeds meer over. Dit komt omdat steeds meer mensen overstappen naar een vegan of vegetarisch eetpatroon. Hierdoor kan er sneller vitamine B12 tekort ontstaan. Ben je benieuwd hoe je een tekort kunt herkennen en waar je op kunt letten? Wij vertellen u hier meer over!
Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd. Het is een wateroplosbare vitamine die vrijwel alleen in dierlijke producten te vinden is zoals vlees, zuivel, eieren en vis. Er bestaan verschillende vormen van vitamine B12 en is in het lichaam gebonden aan eiwit. In de maag wordt het eiwit vervolgens losgekoppeld door maagzuur. Vervolgens bindt vitamine B12 zich in de dunne darm aan een ander eiwit. Deze koppeling is nodig bij het opnemen van vitamine B12.Vitamine B12 is belangrijk voor onze bloedcellen, het is namelijk nodig voor het aanmaken. Rode bloedcellen zijn weer cruciaal om zuurstof in ons bloed te vervoeren. Daarnaast is vitamine B12 belangrijk voor de zenuwen, DNA-synthese en andere chemische processen in ons lichaam. Een bijzonder stofje dus.
Vitamine B12 in voeding
Vroeger werd vitamine B12 verkregen uit de natuur, waaronder ook water, groenten en fruit. Tegenwoordig is dit niet meer het geval, aangezien de hygiëne sterk verbeterd is. Vandaar dat het alleen nog wordt verkregen via dierlijke producten. Vitamine B12 ontstaat door bepaalde bacteriën in het maag- en darmkanaal van dieren, vandaar dat vitamine B12 bijna alleen in dierlijke producten voorkomt. In zeewier en algen komt vitamine B12 ook voor, echter is een groot deel hiervan een variant die het lichaam niet goed kan opnemen en niet actief is.
Vitamine B12 in spirulina?
Spirulina is een alg die rijk is aan voedingsstoffen. Het bevat in grote mate verschillende vitaminen, mineralen, eiwitten en vetten die van belang zijn voor een goede gezondheid. Het heeft een positieve werking op je lichaam en hersenen en is vaker benoemd als superfood. Ook vind je spirulina terug in sappen en shots van Dr. Blend, in Speerow Nº14 en Greenergy Nº18. Ondanks dat deze alg een positieve bijdrage kan leveren, bevat het nauwelijks vitamine B12. Deze superfood kent veel voordelen, maar is voor een inname van vitamine B12 niet aan te raden. Bij een vitamine B12 behoefte wordt een supplement B12 in een actieve vorm aangeraden.
Vitamine B12 tekort symptomen
Als u niet voldoende vitamine B12 binnenkrijgt kan er dus een tekort ontstaat, dit veroorzaakt weer bloedarmoede. Symptomen die bij bloedarmoede voordoen zijn:
- duizeligheid
- moeheid
- hartkloppingen
- oorsuizen
Naast bloedarmoede kunnen er ook neurologische symptomen ontstaan zoals:
- Tintelingen in de vingers
- geheugenverlies
- spierzwakte in benen
- coördinatiestoornissen
Een vitamine B12 tekort komt nauwelijks voor, aangezien uw lichaam een reserve kan aanmaken. Pas na langere tijd van te weinig vitamine B12 kan dit tekort merkbaar worden. Als het bij iemand al zover is dat degene een vermoeden of daadwerkelijk een vitamine B12 tekort heeft is het aan te raden om langs een huisarts te gaan. Het is dan mogelijk dat er een probleem bestaat bij de opname van B12.
Er zal dan worden gekeken of diegene speciale vitamine B12 tabletten of vitamine B12-injecties nodig heeft. Indien er nauwelijks tot geen dierlijke producten worden geconsumeerd, wordt aangeraden om een supplement te nemen. De hoeveelheid in verrijkte vitamine B12 producten is meestal erg laag.
En te veel aan vitamine B12?
Voor een overschot hoeft men zich ook geen zorgen te maken. Bij teveel inname van vitamine B12 kan er namelijk haast geen nadelige effecten ontstaan en daarnaast zorgt je lichaam er al voor dat er niet teveel vitamine B12 wordt opgenomen in de maag-darmkanaal.