Een betere prestatie met voldoende hydratatie
Bij duursport beoefend u een sport waarbij u een bepaalde beweging voornamelijk herhaalt in een constant tempo. Het uithoudingsvermogen wordt dan ook op de proef gesteld in vergelijking met kracht en snelheid. De focus ligt met name op het beoefenen van een sport meerdere uren achter elkaar. Voorbeelden van duursport zijn hardlopen, wielrennen en zwemmen. Met name hardlopen is een populaire sport onder alle leeftijden. Dit wordt ook wel duurloop genoemd, waarbij met name het uithoudingsvermogen wordt verbeterd.

 

Is duurloop gezond? 

Dat sporten bijdraagt aan een goede gezondheid daar zijn we wel over uit. Maar hoe zit dat met duurloop? Er wordt wel eens beweerd dat dit belastend kan zijn voor de gewrichten. Juist bij duurloop train je ook je spieren, pezen en gewrichten, waardoor er van overbelasting geen sprake hoeft te zijn. Overbelasting komt met name door door overgewicht, waarbij kraakbeen onder druk komt te staan.
Duurloop is voor een veelgebruikte manier om de conditie op te kunnen bouwen. Met behulp van een app of hardloopschema kan de conditie in een rustig tempo worden opgebouwd. Naast een positief effect op de conditie van de spieren, wordt hiermee ook de capaciteit voor het hart en de longen verbetert. Daarnaast ontwikkeld u ook mentale kracht en doorzettingsvermogen bij het opbouwen van een conditie.

 

Afvallen en duurloop 

Ook duurloop kan bijdragen aan gewichtsverlies. Naast beweging is ook minder eten en gezonder eten een belangrijk aspect om af te kunnen vallen. Deze combinatie kan leiden tot het gewenste resultaat. Regelmatig bewegen verkleint verder het risico op tal van ziekten zoals hart- en vaatziekten, botontkalking en depressie. Werken aan een goede conditie is dan ook erg belangrijk als onderdeel van een gezonde leefstijl.

 

Drinken bij duurloop 

De keuze die je maakt wat betreft voeding en drinken kan van grote invloed zijn op je prestaties als duursporter. Naast de tijdstippen waarop je eet en drinkt is het ook van belang om te kijken wat je tot u neemt. Voor duurloop is het net als duursport van belang om zowel koolhydraten, eiwitten als vetten binnen te krijgen. Koolhydraten zijn nodig om de glycogeenvoorraad op peil te houden. Dit is als het ware de brandstof om goede prestaties te kunnen leveren.
Naast de passende voeding is hydratatie een belangrijk onderdeel om u letterlijk stappen verder te kunnen helpen. Tijdens het sporten verliest u vocht, met name door te zweten verliest u belangrijke elektrolyten (mineralen). Door tekort aan vocht en elektrolyten kunnen uw spieren minder goed functioneren, waardoor u bijvoorbeeld last kunt krijgen van kramp. Met behulp van kokoswater of een isotone sportdrank kunt u eenvoudig de elektrolytenbalans weer aanvullen. Met alleen water kun je daarin tekort schieten, omdat het onvoldoende mineralen en koolhydraten bevat. Dit kan invloed hebben op uw sportprestaties.
Sappen kunnen u ook op een eenvoudige manier inzetten om aan deze behoefte te voldoen. Naast dat het invloed heeft op de vochtbalans kan het u ook verschillende vitaminen en mineralen leveren, zo ook elektrolyten. Van de groentesappen is met name bietensap een populaire sap onder de duursporters. Door het hoge gehalte aan nitraat zou het het uithoudingsvermogen en de prestaties kunnen verbeteren. Dit komt door de opname van zuurstof in het lichaam en mogelijk zal zorgen voor een betere doorbloeding van de spieren.