Dit moet u weten over uw gezondheid als 50-plusser

Wist u dat u vanaf uw vijftigste levensjaar net wat minder energie verbruikt dan daarvoor? Het is namelijk het geval dat hoe ouder u  wordt, u ook minder energie verbruikt. Voor een goede energiebalans is het belangrijk om net zoveel energie te eten en te drinken als te verbruiken. Op deze manier komt u niet aan. Maar er zijn als 50-plusser nog meer dingen die u moet weten als het om u gezondheid gaat.

Lichaam gaat achteruit

De werking van de maag zal rond het vijftigste levensjaar afnemen. Dit heeft te maken met de intrinsic factor in de maag. De opname van vitamine B12 – belangrijk voor de rode bloedcellen en weerstand – kan hierdoor afnemen. Zorg daarom dat u voldoende vitamine B12 binnenkrijgt door middel van de juiste voeding en of supplementen.
Ook is een belangrijk beweegpatroon zeer belangrijk om veroudering af te remmen. Op deze manier blijf u langer vitaal, worden uw spieren sterker en is dit bevorderlijk voor uw evenwicht. Wanneer men beweegt op reguliere basis, kunnen ziektes als diabetes type 2 – over het algemeen na aanleiding van obesitas – en dementie teruggedrongen worden. Deze twee voorbeelden van ziektes worden ook wel onder de term ‘ouderdomsziektes’ geplaatst. Drie keer per week intensief bewegen kan, naast een gezond voedingspatroon, overgewicht voorkomen.
Daarbij is voldoende beweging goed voor de werking van de hersenen. Een onderzoek onder ouderen tussen de 50 en 85 jaar die een TIA of beroerte hadden gehad toonde aan dat zij een veel betere hersenactiviteit hadden dan de personen die erna niet tot nauwelijks bewogen. Tegelijkertijd wordt daarmee de kans op verschillende vormen van dementie verkleind.

Obesitas komt onder vijftigplussers het meest voor. Dit kan komen door lichamelijke kwaaltjes die het voldoende bewegen behoorlijk in de weg staan. Daarbij wordt er na uw vijftigste levensjaar door het lichaam meer vetvoorraad aangelegd. Het lichaam kan vet in zware omstandigheden gebruiken voor energie, maar een te hoog vetpercentage zal op andere fronten averechts werken.
Een toename in vetpercentage hoeft niet altijd alleen teveel eten als oorzaak te hebben. Bij vrouwen spelen hormonen ook een grote rol. Gewichtstoename na de overgang is daarom ook niet vreemd.

Bij ouderdom horen vaak meer kwaaltjes. En als het om de spijsvertering gaat, is dit niet anders. Bij vijftigplussers komen spijsverteringsproblemen dan ook vaker voor. Het spijsverteringstelsel loopt van de mond tot de anus. Ons voedsel wordt hierin afgebroken tot voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Bij ouder worden verslappen spieren sneller. Dit gebeurd ook bij de spieren en organen die betrokken zijn bij de spijsvertering. Daarnaast is het gebruik van medicijnen en minder beweging een grote oorzaak bij spijsverteringsklachten. Ook is het belangrijk altijd voldoende te blijven drinken. Bij ouder worden bevat ons lichaam minder vocht. Dehydratatie kan namelijk de spijsvertering ook negatief beïnvloeden.

Ondanks dat er verschillende verklaringen zijn over een toename in vet en daarbij gewicht, is een te hoog gewicht om verscheidene redenen vervelend en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk. Onder andere kortademigheid, erectie- en plasproblemen bij mannen, hart- en vaatziekten en slaapapneu liggen op de loer. Een gezonde levensstijl op latere leeftijd is daarom van groot belang. Heeft u moeite om gezond te eten en voldoende te drinken? Wellicht dat de sappen van Dr. Blend je op weg helpen naar een gezonde 50-plus levensstijl. Vergeet uiteraard niet om voldoende te bewegen.