Wilt u graag wat afvallen, maar vindt u het lastig om uzelf ertoe aan te zetten?
Of valt u snel terug in uw oude leefpatroon, omdat u de motivatie lastig kan volhouden om af te vallen. In deze blog zullen wij wat handige informatie geven om gemotiveerd te worden/blijven. 

De tips voor de motivatie van afvallen 

  • Wees bewust van uw eetgedrag
  • Houd een eetdagboek bij
  • Maak realistische doelen voor uzelf
  • Sluit u aan bij een teamsport, of ga samen met een vriend of vriendin samen sporten.
  • Beloon uzelf wanneer u een doel hebt behaald
  • Wees vooral ten alle tijden lief voor uzelf!


De eerste stap om af te vallen.
Wanneer u graag wilt afvallen is de belangrijkste eerste stap, dat u uzelf bewust wordt van uw eetgedrag. Wanneer er momenten zijn dat u merkt dat u extra veel eet, schrijf die momenten op zodat u de aanleiding kan achterhalen.
Een handige stok achter de deur is om een eetdagboek bij te houden, hierin kunt u uitgebreid bijhouden wat en wanneer u eet. Het is namelijk ook erg belangrijk dat u regelmaat gaat vinden in uw eetpatroon.

U kunt een eetschema op verschillende manieren bijhouden. Door simpelweg alles in een schriftje te noteren. Maar er bestaan ook leuke boekjes en apps waar je dit kan bijhouden, bijvoorbeeld het boek van Fajah Lourens Killer Planner  en de app Eetmeter van het voedingscentrum. Bij de Eetmeter app kan je eventueel ook een voedingsschema vinden, als hulpmiddel vooral in het begin wanneer u geen tot weinig motivatie hebt.

De tweede stap om af te vallen
Wanneer u goed in beeld hebt kunnen brengen wat uw huidige eetgedrag is, kunt u aan de hand daarvan doelen stellen voor uzelf. Probeer het wel zo realistisch mogelijk te maken, zodat u niet terug gaat vallen in het oude eetpatroon. Wees niet te streng voor uzelf,
Wanneer u graag motivatie wilt behouden, mag u ook heus soms een wat minder gezonde snack nemen. Doe het alleen verstandig en houd het bij één moment in de week. Maar wees niet te streng voor uzelf, en luister ten alle tijden naar uw lichaam.

Sporten kan ook een fijne motivatie zijn om af te vallen, kies voor een teamsport of ga samen met een vriendin samen wandelen, zwemmen of bijvoorbeeld naar de sportschool.

Motivatie voor het afvallen kwijt, wat te doen?
Het kan voorkomen dat u soms even minder motivatie hebt, probeer op dit soort momenten ten allen tijde lief te blijven voor jezelf. Straf jezelf niet door het zo snel mogelijk te compenseren, door weinig te gaan eten. Stel opnieuw een plan op voor uzelf, die u makkelijker kan volhouden. Probeer te achterhalen waar het mis is gegaan.
Op dit soort momenten kan het fijn zijn om naar complete weekschema’s te kijken bij bijvoorbeeld Project gezond.  U kunt hier zelf recepten kiezen en daarbij wordt een eetschema gemaakt voor die dag, dit op basis van hoeveel calorieën u per dag wilt binnenkrijgen.