Als u een aantal intense detox dagen achter de rug heb gehad wilt u  natuurlijk dat u  erna ook nog fit en energiek voelt. Het opbouwen na een sappenkuur is daarom van cruciaal belang. Uw lichaam heeft nou eenmaal een aantal dagen alleen maar vloeibare voedingsstoffen binnen gekregen en heeft hard gewerkt aan het afdrijven van alle afvalstoffen. Nu dat u weer vast voedsel gaat consumeren zal uw spijsverteringsstelsel weer moeten wennen, u wilt daarom niet meteen volledig in uw oude voedingspatroon vallen.

We raden aan om de eerste paar dagen niet meteen aan de cafeïne, geraffineerde suikers en alcohol te gaan zitten. Probeer vezelrijk te eten en niet teveel zout binnen te krijgen.

Betreft de opbouw van de hoeveelheid voedsel adviseren wij in het algemeen deze portiegroottes:

 

Eerste opbouwdag 25%

Tweede opbouwdag 50% 

Derde opbouwdag 75%

 

We hebben om het zo makkelijk mogelijk te maken een voorbeeld opbouw menu samengesteld:

After detox opbouwdag 1 

Als het lukt eet u vandaag nog alles vloeibaar. Hebt u  echt zin in een bite, zorg er dan voor dat je super goed en lang kauwt.

 • Start: Twee glazen lauw water, eventueel met een schijfje citroen erin.
 • Ochtend: Yoghurt of een klein beetje havermoutpap met kaneel.
 • Tussendoor: Eventueel een klein stukje fruit, appeltje/ banaantje; groente of kruidenbouillon.
 •  Lunch: Kommetje verse groentesoep met eventueel een rijstwafel; een kommetje yoghurt met een eetlepel Budwig-ontbijt. Zorg ervoor dat je meer drinkt dan normaal, zo’n twee liter per dag aan kruidenthee en water.
 • Tussendoor: Smoothie, zoals avocado met spinazie, banaan & mango.
 • Avond: Dikke verse groentesoep (pompoensoep/ pastinaaksoep/ tomatensoep). Zorg ervoor dat u alles goed pureert. Of een verse bouillon soep zoals miso soep.

Aanbevolen sapjes;

1. Coco Nº10 – 100% Puur Kokoswater

2. Speerow Nº14 – Water, Citroen & Blauwe Spirulina

3. Yellow Machine Nº8 – Water Citroensap

After detox opbouwdag 2

 • Start: Twee glazen lauw water, eventueel met een schijfje citroen erin.
 • Ontbijt: Havermoutpap met fruit zoals banaan, kaneel en zaadjes (bijv. chiazaad, lijnzaad en pitten zoals pompoen, pijn en zonnebloempitten); yoghurt met suikervrije muesli en een theelepel geweekt lijnzaad; een rijstwafel met groentespread/ hummus; licht bruine boterham met hummus/ appelstroop; Budwig Ontbijt.
 • Tussendoor: Stukje fruit.
 • Lunch: Voeg langzaam aan ook weer licht verteerbare eiwitten en peulvruchten toe (plantaardig). Salade (donkergroen) van olijfolie, avocado en quinoa/ rijst; dikke verse groentesoep; rijstwafels met avocado; een sneetje knäckebröd met 50 gr. kwark en twee theelepeltjes honing; kort gekookte groente met een beetje rijst; een bruine boterham met appel/ perenstroop/ dadelstroop.
 • Tussendoor: Smoothie; gezonde snack bijv. schijfje gedroogde mango.
 • Avond: Voeg nu langzaam ook weer peulvruchten toe. Gekookte/ gestoomde groente met rijst/ quinoa en een aardappeltje (gestoomd/ gekookt); groene salade met kikkererwten; een beetje rijst/ aardappels met groente; zuurdesemboterham met roomboter, tahin en geroerbakte groente; een kop dikke verse groentesoep met een sneetje knäckebröd met 50 gr. kwark.

Aanbevolen sapjes;

 1. Red machine Nº9 – Rode Bieten, Pastinaak & Gember
 2. YellowFreshness Nº17 – Citroen, Agave & Water
 3. Greenergy Nº19 – Gember, Spirulina & Appel

After detox opbouwdag 3

 • Ontbijt: Biogarde met wat muesli uit de natuurwinkel, stukje fruit; havermout; Budwig Ontbijt. Tussendoor: Een stuk fruit; handje noten; kleine portie havermout met een stukje appel; paar dadels met walnoten; groente of kruidenbouillon.
 • Lunch: Rauwkost Schoteltje bestaande uit sla, rauwe groente zoals komkommer, tomaat, radijs, kiemen (tuinkers, alfalfa, fenegriekzaad, radijszaad etc.) Slasaus gemaakt van een eetlepel magere kwark verdund met water, scheutje citroensap en kruiden.
 • Tussendoor: Wortels; olijven; smoothie; een handje noten.
 • Avond: Zuurdesemboterham met roomboter, tahin en wat rauwkost met olie en azijn; verse volkoren pasta met pesto, broccoli en gemarineerde tofu; ratatouille met gekookte aardappeltjes en vegetarische balletjes. Voeg langzaam weer wat eiwitten toe zoals een gekookt eitje of een biologisch stukje kip/ kalkoen.

Aanbevolen sapjes;

 1. Just Beat It Nº9 – Biet, Wortel en Granaatappel
 2. GingerUp Nº18 – Gember, Appel & Citroen
 3. M.A.S. Explosion Nº16 – Appelazijnshots – ShotBox

Naast het opbouwen van voedsel hebben wij onze sappenkuurook ontwikkeld zodat mensen zich bewuster worden wanneer ze eten en daarmee ook een regelmatig voedingspatroon ontwikkelen. Kijk ook hoe uw lichaam reageert op een bepaalde maaltijd, word u er juist moe van of krijgt u energie? U eet namelijk uiteindelijk om er energie van te krijgen en je je beter door te voelen. We raden u aan om de komende dagen echt te proeven, te ruiken en te genieten van alles wat u eet. Het is mooi als u het detoxen als een nieuw begin kan zien waarbij u een gezonder voedingspatroon in de opbouwperiode kan implementeren. Als supporter van het gezonde leven willen wij u adviseren om vast te houden aan een gezonde lifestyle. Stop met roken, probeer alcohol te matigen, sport minstens 2,5 keer peer week en denk ook aan een goede nachtrust.